Valmentajat

Jaakko Vainikainen

Hypyt, moniottelut

Muiden urheilijoiden valmentamisen itseni lisäksi aloitin viime vuosituhannella noin v.1999. Omat lapseni olivat ensimmäiset valmennettavat. Itse veteraaniurheilin hyppylajeissa (nyk. aikuisurheilu) aktiivisesti samanaikaisesti. Siitä ura valmentajana kuitenkin alkoi.

Olen suorittanut 2- ja 3- tason valmentajatutkinnon v. 2004–2008. Ja myöhemmin täsmä seminaareja ja koulutuksia tarpeen mukaan. Kouluttajana Tanhuvaaran piiri- ja alueleireillä 2010- luvun alusta. Lisäksi karnevaaleilla. Filosofiani on ottelupohjainen valmennus. Nuorisovaiheessa kaikki lajit tukevat myöhemmin urheilijan valitsemaa päälajia. Myös yleisurheilun ulkopuoliset lajit. Urheilija määrittää itse omat tavoitteensa mihin haluaa kehittyä. Valmentajan tehtävä on auttaa urheilijaa siinä. Mitä enemmän urheilijalla on harjoitusvuosia taustalla, sitä enemmän hän osallistuu itse oman valmennuksen ja ohjelmiensa suunnittelemiseen.

Motto: ”jos kuvittelet olevasi valmis valmentajana, lopeta valmentaminen . Joka treeni on tsäänssi.” Koskaan valmentajana et ole valmis. Valmentaminen on parhaimmillaan vuorovaikutusta urheilijan ja valmentajan välillä, kumpikin valmentaa toista. Valmentamisesta lataudun/ palaudun mm. mökkipuuhasteluilla, dekkarien lukemisella, penkkiurheilulla, toimitsijahommissa ja kirjoittamisella.

Tiina Valtanen

Heittoryhmä

Olen Tiina Valtanen ja valmennan nuorisovalmennusikäisten heittoryhmää. Lisäksi toimin yhtenä alueellisen keihäskoulun valmentajista.

Olen kouluikäisenä harrastanut kilpailumielessä kaikkea saatavilla olevaa; yleisurheilua, hiihtoa, suunnistusta, lentopalloa jne. Päälajikseni valikoitui keihäänheitto, joka vei täysin mukanaan. Kuuluin keihäänheitossa silloiseen nuorisomaajoukkuevalmennus -ryhmään vuosia ja kilpailin SM-tasolla aktiivisesti. Valitettavasti lukuisat urheiluvammat leikkauksineen pakottivat lopettamaan lajin harrastamisen ennen aikojaan. Aktiiviurheiluaikojen ja Etelä-Suomessa vietettyjen vuosien jälkeen olen perheen kanssa palannut savon sydämeen ja vetänyt Kuopion Reippaan heittoryhmää muutaman vuoden ajan.

Päätyökseni olen toiminut yli 20 vuoden ajan fysioterapeuttina, mitä tietopohjaa hyödynnän valmentamisessa. Valmentamisessa pidän tärkeänä myönteisen ja kehittävän palautteen antamista urheilijalle, motivoivan ilmapiirin luomista harjoituksissa, urheilijalähtöistä valmentamista, riittävän palautumisen huomioimista, laadukasta sekä monipuolista harjoittelua, vammojen ehkäisyä huoltavan harjoittelun sekä urheilijan tuntemuksiin reagoinnin kautta jne.

Mottoja:
"Tiedän jotain harjoittelusta mitä pitää tehdä, mutta enemmän tiedän siitä, mitä ei pidä tehdä"
"Epäonnistumiset kasvattaa, onnistumiset palkitsee"

Samu Sorola

Nuorisovalmennusryhmä

Olen Samu Sorola ja valmennan 10–13-vuotiaiden nuorisovalmennusryhmää. Urheilu alkoi minulla varhain pujottelun parissa, ja neljävuotiaana osallistuin ensimmäisiin kisoihini. Olen lähes koko elämäni ajan harrastanut ja valmentanut useissa urheilulajeissa, kuten yleisurheilussa, golfissa, kamppailulajeissa ja pujottelussa.

Olen suorittanut yleisurheilun nuorisovalmentajantutkinnon ja olen liikuntatieteiden maisteri sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö. Tällä hetkellä olen liikunta- ja urheilulääketieteen väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistolla. Valmennusfilosofiani Valmennukseni perustuu tieteellisesti todistettuihin menetelmiin. Taustani ansiosta minulle on ensisijaisen tärkeää valmennettavan hyvinvointi ja se, että nuorelle muodostuu terveellinen suhde liikuntaan, joka kestää läpi elämän. Tämä luo perustan tehokkaille urheilusuorituksille. Tavoitteenani on, että valmennettavasta tulee itsemotivoitunut ja omatoiminen urheilija, joka myös kannustaa kilpatovereitaan.

Valmennustunnit pidän innostavina ja sopivan haastavina, ottaen huomioon valmennettavan kokemustason ja tarpeet, sekä edistäen ryhmäkulttuuria ja yhteenkuuluvuutta. Minulle on tärkeää, että valmennettava kokee oppivansa, onnistuvansa ja tuntevansa olevansa osa valmennusryhmää.

Motto ”Hyvinvoiva urheilija, elinikäinen liikkuja.”

Mila Peltoniemi

Valmennuspohjainen Yu-koulu

Olen Mila Peltoniemi ja valmennan 9–12-vuotiaiden valmennuspohjaista yleisurheilukoulua. Ryhmässä harjoitellaan monipuolisesti kaikkia yleisurheilulajeja. Ryhmä treenaa kaksi kertaa viikossa.

Olen viihtynyt yleisurheilukentillä jo yli 10 vuotta, ensin harrastajana ja myöhemmin urheilijana sekä valmentajana. Juoksu- ja hyppylajit ovat olleet aina suosikkejani, mutta nykyisin minut löytää pikajuoksun parista.

Kuopion Reippaassa olen toiminut valmentajana 4 vuotta. Valmentajatutkintoja olen käynyt nuorisovalmentajatutkintoon asti. Parasta valmentamisessa on se, kun näkee lasten innostuvan ja nauttivan urheilusta. Myös heidän kehittymisen seuraaminen ja kisasuoritukset ovat valmentamisen parhaita puolia.

Neea Tarvainen

Nuorisovalmennusryhmä

Olen Neea Tarvainen ja valmennan nuorisovalmennusryhmässä monipuolisesti yleisurheilun eri lajeja yhdessä Samun kanssa.

Koulutukseltani olen liikunnanohjaaja (AMK). Oma urheilu-urani on vielä melko alkutekijöissä ja olenkin löytänyt kilpaurheilun vasta aikuisiällä. Mielestäni ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa uutta harrastusta. Oma lajini on kestävyysjuoksu, pääosin keskimatkat.

Kuopion Reippaassa olen aloittanut vuonna 2021 ensin ohjaajana, josta matkani on kehittynyt valmentajaksi. Mielestäni valmentamisessa on parasta nähdä urheilijoiden kehittyminen, mutta ennen kaikkea urheilun tuoma ilo.

Inga Holappa

Nuorisovalmennusryhmä

Olen Inga Holappa ja valmennan 11–13-vuotiaiden nuorisovalmennusryhmää. Ryhmässä harjoitellaan monipuolisesti eri urheilu- ja lajitaitoja. Reippaassa olen valmentanut vuodesta 2020 asti ja ennen tätä Siipossa vuodesta 2017, kunnes muutin Kuopioon urheilun ja urheilulukion perässä. Yleisurheilukoulutuksista minulta löytyy nuorisovalmentajatutkinto sekä ensimmäisen tason koulutukset. Omaa taustaa yleisurheilun parista minulta löytyy otteluista sekä pikamatkoilta. Valmennusryhmässä haluan nähdä ryhmän yhtenäisenä kokonaisuutena, mutta kohdata urheilijat myös yksilöinä ja näin auttaa urheilijoita kehittymään fyysisellä sekä henkisellä tasolla urheilijapolulla kohti heidän omia unelmia ja tavoitteitaan.

Motto: Tosissaan, muttei totisesti!

Mette Lukin

Nuorisovalmennusryhmä

Oma lajitaustani alkoi 8-vuotiaana harrasteryhmästä, josta siirryin 10-vuotiaana valmennusryhmään. Olen kisannut kaikkia lajeja monipuolisesti lukio ikään saakka ja nykyään päälajeina on 400m aidat sekä 400m sileä. Yleisurheilukoulutuksia olen käynyt nuorisovalmentajatutkintoon saakka.

Kuopion reippaassa olen valmentanut vuodesta 2014 asti. Parasta valmentamisessa on nähdä kuinka nuoret kasvavat ja kehittyvät, sekä tietysti heidän onnistuminen kisoissa. Myös valmentajana kehittyminen on mukavaa.

Motto: ”Posin kautta.”

Nina Happonen

Pikajuoksut, pituus

Olen Nina Happonen ja valmennan 14–19-vuotiaita nuoria pikajuoksussa. Itse olen entinen pikajuoksija ja päämatkani olivat 200 m ja 400 m, lisäksi hyppäsin myös pituutta. Viimeisin yleisurheilukoulutus on ollut VAT eli valmentaja ammattitutkinto. Kuopion Reippaassa olen ollut perustuksesta lähtien ja sitä ennen valmensin Kuopion Sisu- Veikoissa 2003 alkaen. Valmennusta tulee jo 21 vuotta täyteen. Valmentamisessa parasta on urheilijoiden kehittäminen ja he pitävät minut myös pirteänä. Mieleenpainuvin kokemus valmentamisessa oli, kun urheilijan tavoitteena oli saada SM kisoissa uusi ennätys 400 m ja se alittui reilusti tavoitteen alle.

Motto: ”Harjoitukset ei lopu ennen, kun kello pysähtyy tiettyyn aikaan"

Scroll to Top